Новоселски манастир "Св. Троица"

Новоселският девически манастир “Света Троица” има богата история.

Основан е през 1830 г. като семеен манастир. Включва еднокуполна черква и параклиса “Св. Иван Рилски”. През 1831 г. тук е донесено и първото печатно издание от светата Рилска обител. Първите обитателки на манастира били 40 монахини от съседните села.

По време на Априлското въстание през 1876 г. тук хората получили първите девет глътки свобода, защото девет дни просъществувала Новоселската република. Извоюваната свобода била платена с много кръв, пожари и разрушения. Почти целият днешен град Априлци, тогава селата Видима, Острец, Ново село и Зла река, били изпепелени от турските войски.

Не бил подминат и Девическият манастир “Света Троица”. В него се случили и най-драматичните събития. Повечето от монахините заедно със свещеник Георги Христов, който поддържал защитата на манастира, били зверски заклани. Християнският храм бил ограбен и опожарен.

И до днес в параклиса зад черквата, който е превърнат в малък музей, са запазени останките на жертвите от небивалата жестокост. Там може да се види и портрет на Цвятко Стефанов Златев, деен член на основания от Левски революционен комитет в Троян, който подпомогнал избягалите новоселци след погрома на въстанието. След освобождението от турско робство манастирът и параклисът са възстановени с доброволния труд на хората от местните села.

Новоселският девически манастир “Света Троица” е обявен за паметник на културата. Намира се буквално на две минути от центъра на Ново село, оттам, където спират автобусите от София. Така че, ако посещавате Априлци, можете спокойно да започнете туристическата си обиколка от това свято място.