Град Aприлци се намира 200км североизточно от София. Със средна надморска височина 550 метра и над 4000 жители града се разпростира в приказно красива просторна котловина с невероятна панорамна гледка.

ИСТОРИЯ

Историята доказва, че земите на днешната община Априлци са населявани още през неолита – останките от древно селище са намерени на връх Острец. Открити са и множество тракийски могили с археологически находки – съдове и монети, с произход от 4-3 век пр.н.е. Запазени са и останки от крепости – както в котловината, така и в местността Табите, под вр. Марагидик, на превала на Русалийския проход. Този проход, използван и от римляните, още в древността е свързвал Северна и Южна България.

Прадедите на днешните жители на Априлци се заселват по тези земи след падането на България под османска власт. Непокорни бежанци от Търновско, Плевенско и Севлиевско намират тук по-добри условия на живот. През 1812 г. тук е открито килийно училище, а през 1850 г. – светско училище.

ПРИРОДА

В района на Троян и Априлци се намират природните резервати – Козя стена, Стенето, Северен Джендем. Природния парк е удостоен с престижния сертификат Pan Park. Дива, на места трудно достъпна природа, невероятно красиви пейзажи. Тук се срещат редки и застрашени растителни видове – алпийска роза, вековни букови, старопланински еделвайс елови и смърчови гори, редки диви животни и птици – кафява мечка, скален орел, дива коза, вълк, благороден елен, врабчова кукумявка. В резервата Северен Джендем се намират около 30 водопада с височина над 20 м. Флората му е изключително богата на ендемични видове – от тях 13 български и 7 балкански ендемита. Северен Джендем. Животинският свят е сравнително богат. Установени са повече от 20 вида бозайници – дива коза, кафява мечка, вълк, благороден елен, сърна и други.

ТУРИЗЪМ

Изследванията на специалисти сочат, че по наситеност на кислород Априлци се нарежда на челно място в Европа – наред с известния чешки курорт Карлови вари. В миналото тук се лекували болни от туберкулоза. Имало е и климатично училище за деца с белодробни заболявания. Априлци предлага възможности за лов и риболов, конен и пешеходен туризъм, планинско колоездене, очарователни места за пикници и плаж по речните брегове. За начинаещите скиори е подходяща ски пистата в квартал Острец, а за напредналите – пистите край хижа Плевен.