Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата (НИХЗИ) в с. Орешак

Национално изложение на художествените занаяти и изкуства Традиция и Модерно изкуство се намира в непосредствена близост до Троянски манастир на 30км от Априлци. Изложението е построено през 1971 г. Националното изложение на художествените занаяти и изкуствата – Орешак е единственото в страната, в чиито изложбени
зали са показани уникални предмети на народните художествени занаяти, изработени от български майстори от всички етнографски райони на страната ни. Тук вече 40 години традиция и модерно изкуство вървят ръка за ръка. То е подходящо за всички, които ценят изкуството, българския бит и култура. Във всяка една от залите може да се насладите на уникалните произведения на занаятчийството и изкуството.

Разходката из панаирните палати ще остави трайни впечатления у вас. Огромните пана, изящните дърворезби ще ви накарат да затаите дъх, а шарените домашни терлички, ръчно изработени китеници, рогозки и веселите черги ще стоплят душата ви. Няма как да не се възхитите на медните съдове, уникалната керамика, накитите и гиздавите плетива и бродерии.

Ежемесечно в Националното изложение се организират изложби на майстори на народните художествени занаяти и приложни изкуства. Наред с това се представят и млади автори от страната и региона, чиито художествени търсения надхвърлят границата на традицията и ни отвеждат в един нов свят от багри, фигури и композиции. Творбите им носят емоцията от експеримента с формата и материала.
Изложбите на нашите автори са като оазис сред пустиня, глътка „ жива вода”, която отпуска сетивата и връща радостта от живота, възстановява равновесието и здравия смисъл на битието. Те ни показват, че изкуството е една магия.
Изложбите представени в Националното изложение са едно културно явление, което разтърсващо обновява сетивата ни. Те впечатляват най-вече с търсене на синтеза между традиция и модерно изкуство. Творбите на нашите автори не само надхвърлят прагматичните измерения и жизнения формат на традиционните форми, но и разширяват диалога с модерното архитектурно