Екопътека Видимско пръскало

Екопътека Видимското пръскало или Видимска екопътека, започва от едноименния квартал Видима на град Априлци и достига до втория по височина водопад в България – Видимското пръскало.

Височината на водопада е над 80 метра, което го прави втори по височина след Райското пръскало. Водопадът представлява образувание от три отделни потока, които се събират в един. Те извират от връх Юрушката грамада.

Водата се стича под такава форма, че подножието се е превърнало в естествен басейн, подходящ за отдих и почивка. Природата е изваяла около водопада множество алпийски скали и поляни, които правят региона притегателна сила за туризъм. 

Екопътека Видимско пръскало е много живописна и през цялото време се движи покрай коритото на река Пръскалска. Маршрутът е около 6 км и дори повече, ако желаете да достигнете до самия водопад.

Пътеката, достига до панорамната площадка, от която идеално се вижда водопада, заедно със скалистите склонове на Северен Джендем.

През цялото време преходът се движи през гора. По протежението на пътеката има няколко места за отдих и една чешма, но едва ли ще имаме проблем с водата покрай бистрата река.

В началото туристическата маркировка е синя, но в един момент тя излиза от пътя към рида Турски рът, а на нейно място се появява зелена. Едва ли можете да се изгубите, защото няма някакви объркващи разклони. Наклонът е доста малък и не представлява трудност.

Общия преход до водопада в едната посока пеша е 2 ч. и 30мин.