Музей на занаятите в Троян

Етнографският музей се намира се на30 км. от Еко Рай Реката, град Априлци. Единственият в България музей на народните художествени занаяти се намира в град Троян.

Той се помещава в сграда, построена от тревненския майстор Уста Генчо Кънев през 1881 г. Първоначално сградата е била начално училище, а по – късно в нея се помещава Общината.
Експозицията на музея е открита през 1968 г. и показва уникални колекции от грънчарското, дърводелското и металообработващото изкуство, характерни за региона, както и съвременни произведения на троянските майстори. Експонатите, които се съхраняват в Троянския музей, са над 131 хиляди, като най-старите, които са показани тук, са от X-IX век пр.н.е.
Разходката из залите на музея започва с макета на троянската занаятчийска чаршия. На целия първи етаж е проследено историческото развитие на грънчарското изкуство от неолита до Средновековието и Възраждането.

По време на Възраждането, Троян се превръща в център на грънчарството и дърводелството и тук е показано развитието на прочутата троянска шарка – от преобладаващите меки земни цветове с ангобни, врязани и пластични декорации, до промените в цветовата гама и постигането на пъстрата троянската шарка.
В залата на дървообработващите занаяти е експониран автентичен крачен ремъчен струг от XIX в. Тук можете да видите прекрасни образци на майсторството като кобилица, водник, булчинска ракла, паралии, бъклици и гаванки. Майсторите резбари от троянския край са прочути със своите резбовани иконостаси, царски двери и владишки тронове. В залата на дърворезбата можете да видите копия от иконостаси и различни, домашно изработени икони. Металообработването е представено от най – разпространените в троянския край занаяти – ковашки, налбантство, брадварство, ножарство, медникарство, златарство и оръжейничество. В залата на художествените занаяти ще ви посрещне възстановка на типично
балканджийско жилище, където е показана подредбата, облеклото и жилищната уредба на възрожденската къща. Ще се насладите на изкусното тъкаческо умение на балканджийката и нейните невероятни козяци, халища, шарени черги и китеници.
Мутафчийският занаят е представен от експонати на дисаги, торби и покривала за добитък.

Адрес: гр.Троян, пл. Възраждане 1
Работно време: понеделник – събота: от 9:00 ч. до 17:00 ч. ( неделя – по предварителна заявка)
Телефон: 0670/ 2 20 62 или 2 20 63